Dengue vaccinatie

Op deze pagina leest u alles over de ziekte dengue (knokkelkoorts). Gaat u naar een bestemming waar u kans loopt op deze ziekte? Plan dan snel uw afspraak in bij één van onze locaties en ga veilig op reis.

Wat is dengue?

Dengue, ook wel bekend als knokkelkoorts, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus kent vier soorten en wordt verspreid door de Aedes-mug, die voornamelijk overdag actief is. Deze muggen steken bij voorkeur mensen en geen dieren. Dengue is niet van mens op mens overdraagbaar.

Waar komt het voor?

De ziekte komt vooral voor in stedelijke gebieden van de continenten Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Symptomen en risico's

Besmetting met het denguevirus uit zich door symptomen zoals koorts, hoofdpijn en spier- en gewrichtspijn. Soms gaan deze symptomen gepaard met koude rillingen, en in zeldzame gevallen kan de ziekte een ernstig verloop hebben. Klachten houden meestal 5 tot 7 dagen aan. Na de ziekte kan men nog lang last hebben van vermoeidheid, weken tot soms maanden. Uiteindelijk herstelt men.

Vaccinatiereeks

Twee doses

Beschermingsduur

Levenslang

Risicogebieden

Azië, Afrika en Zuid- en Midden-Amerika.

Vaccineren tegen dengue

Bij Vaccinatiepunt kunt u zich vaccineren tegen dengue. De vaccinatie betreft twee prikken met een interval van drie maanden. Voor volledige werking van het vaccin is het belangrijk dat u de serie afmaakt en in tussentijd niet in dengue-gebied bevindt. Hierna bent u levenslang beschermd tegen alle vier soorten dengue.

Kosten en vergoedingen

Voor de actuele kosten van de tweevoudige dengue vaccinatie kunt u een kijkje nemen op de tarievenpagina. Let op! Deze bedragen zijn exclusief (telefonische) consultkosten. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan (een deel van) de vaccinatie vergoed worden. Kijk op onze vergoedingenpagina voor eventuele vergoeding via uw verzekering.

Maak direct een afspraak!

Wilt u een afspraak maken voor vaccinatie tegen dengue? Dat kan gemakkelijk bij een Vaccinatiepunt locatie bij u in de buurt! Plan nu uw afspraak in en ga veilig op reis. Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u ook contact met ons opnemen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de vaccinaties bij Vaccinatiepunt? Bekijk dan eens de veel gestelde vragen hieronder!

U kunt altijd eerst per bestemming kijken op onze website. Daarna kunt u vrijblijvend een afspraak maken. Ons team behandelt uw aanvraag; als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, komt de afspraak te vervallen.

Uiteindelijk beslist u zelf. Vaccinatiepunt kan alleen adviseren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor uw reis of welke vaccinaties worden aanbevolen.

Dat kan zeker. Bijna alle vaccinaties kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Bij levend verzwakte vaccins wordt echter afgeraden ze tegelijkertijd te nemen, omdat dit de beschermingsduur van een vaccin aanzienlijk kan verkorten. Het wordt dan aanbevolen om minstens vier weken tussen de twee vaccins te laten, zodat beide hun volledige beschermingsduur behouden.

Sommige vaccinaties vereisen meerdere doses met tussenpozen van enkele weken of maanden, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van uw vaccinaties. Dit geeft uw immuunsysteem ook de tijd om een adequate bescherming op te bouwen. De timing is afhankelijk van de aard en duur van uw reis. Als richtlijn geldt: voor eenvoudige reizen 4 - 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige of risicovolle reizen ruim een half jaar van tevoren.

Deze vraag zal tijdens het consult beantwoord worden door de verpleegkundige. U doet er goed aan om vroegtijdig aan uw behandelend arts/specialist te vragen of er van zijn/haar kant geen bezwaar bestaat tegen de door u geplande reis.

nl_NL