Hepatitis A Vaccinatie

Vaccinatie Hepatitis A

Van de infecties die vermijdbaar zijn door vaccinatie, komt hepatitis A (ook geelzucht genoemd) bij reizigers het meest voor. De besmetting vindt plaats via uitwerpselen, voedsel, drank en bevuilde voorwerpen.

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Hepatitis A leidt nooit tot een chronische infectie. Tegenwoordig komt hepatitis A vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en matige hygienische omstandigheden. In Nederland komen kleine epidemieen voor op scholen en kinderdagverblijven en onder mannen die seks bedrijven met mannen. Verder komt het voor bij personen die niet gevaccineerd zijn en op vakantie zijn geweest naar landen waar hepatitis A vaak voorkomt.

Kinderen hebben vaak geen ziekteverschijnselen. Bij volwassenen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen die vaak enkele maanden kunnen aanhouden. Deze ziekteverschijnselen kunnen bij volwassenen zeer ernstig zijn, vooral als er al een andere vorm van hepatitis bestaat.

Afspraak maken

Inenting tegen hepatitis A wordt aangeraden voor elke reiziger die naar de tropen of sub tropen op reis gaat, zelfs wanneer de hygiënische omstandigheden goed zijn. Voor volwassenen en kinderen bestaat de vaccinatie uit 2 dosis. De tweede dosis wordt vanaf 6 maanden na de eerste gegeven. Beschermingsduur: min. 25 jaar (waarschijnlijk levenslang)

Voor sommige reizigers zijn beide vaccinaties (hepatitis A + hepatitis B) aan te raden. Hiervoor bestaat een gecombineerd vaccin. Dit wordt gegeven in een serie van 3 dosis verspreid over 6 maanden.

nl_NL