DTP vaccinatie

Op deze pagina leest u alles over het DTP (difterie, tetanus en polio) vaccin. Reist u naar een regio waar u risico loopt op besmetting met één van deze ziekten? Plan dan tijdig uw afspraak in bij één van onze locaties en ga veilig op reis.

Wat is DTP?

DTP is een verzamelterm voor de ziektes difterie, tetanus en polio. 

Difterie

Difterie is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Door hoesten wordt de bacterie van mens op mens overgedragen. Deze bacterie is in staat om een krachtige gifstof, ook wel toxine genoemd, te produceren. Deze gifstof beschadigt weefsels van de huid, de longen, het hart, het zenuwstelsel of de nierbuisjes. 

Symptomen van difterie kunnen erg verschillend zijn. Zo kunnen er zich onder andere klachten voordoen als keelpijn, opgezette lymfeklieren, een grijze aanslag op de keelamandelen, bloed en slijm uit de neus, zweren op de huid, hartklachten, verlammingen en verwardheid. Besmetting kan dodelijke gevolgen hebben wanneer het hart is aangedaan of wanneer er ademhalingsproblemen ontstaan door de opgezette lymfeklieren.

Difterie komt vooral voor in Azië, in landen zoals India, Indonesië en Nepal. Maar ook in Brazilië kan de ziekte voorkomen.

Vaccinatiereeks

Drie doses

Beschermingsduur

Tien jaar na de drie doses. Extra tien jaar na booster.

Risicogebieden

Wereldwijd

Tetanus

Tetanus is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze bacterie zit in het darmstelsel van veel dieren en dus ook in mest. De bacterie is in staat om gifstoffen aan te maken die heftige spierkrampen kunnen veroorzaken. Mensen kunnen besmet raken wanneer open wonden in contact komen met aarde, straatvuil of mest. De bacterie is niet van mens op mens overdraagbaar en is daarom niet besmettelijk. 

Wanneer iemand besmet raakt met tetanus, kunnen de aangemaakte gifstoffen zorgen voor stijfheid rond de wond waarmee de bacterie is opgelopen. Ook kunnen er pijnlijke spierkrampen optreden. In sommige gevallen kan het hele lichaam verkrampen, waardoor het lichaam krom trekt. Hierdoor kunnen er complicaties ontstaan zoals botbreuken en hartproblemen. Tetanus kan dodelijke gevolgen hebben als het niet goed wordt behandeld. 

Tetanus komt in de hele wereld voor.

Polio

Poliomyelitis, beter bekend als polio, is een ernstige besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus. Vaak merken besmette personen niets tot weinig van een infectie met het poliovirus. Hooguit wat griepachtige verschijnselen. Echter kan het poliovirus in sommige gevallen een injectie van het ruggenmerg of hersenstam veroorzaken. Hierdoor kunnen verlammingen en/of hersen(vlies)ontsteking optreden. Het virus kan van mens op mens worden overgedragen en wordt verspreid via de mond. 

Bij 1 op de 100 tot 200 mensen die geïnfecteerd raken met polio, treedt verlamming op. Dit gebeurt meestal in de benen of armen doordat de zenuwen die deze lichaamsdelen aansturen, beschadigd raken. Van de patiënten die verlammingen ontwikkelen, overlijdt ongeveer 2 tot 10% omdat de zenuwen die de slik- of ademhalingsspieren controleren, aangetast worden. De overige patiënten blijven vaak met blijvende verlammingen zitten en herstellen meestal slechts gedeeltelijk met intensieve fysiotherapie. Bovendien kan bij ongeveer 20 tot 30% van de mensen met verlammingen jaren na de initiële infectie opnieuw spierzwakte, spierpijn, verlies van spiermassa en vermoeidheid optreden.

Tegenwoordig komt polio alleen nog voor in Pakistan en Afghanistan.

Vaccineren tegen DTP

Bij Vaccinatiepunt kunt u zich vaccineren tegen DTP. Dit is één combinatievaccin, waarmee u bent beschermd tegen difterie, tetanus en polio. In Nederland worden kinderen van 9 jaar gevaccineerd tegen DTP middels het Rijksvaccinatieprogramma. Dit geeft 10 jaar bescherming. Hierna kunt u om de 10 jaar een boostervaccin nemen voor optimale bescherming. Het boostervaccin is eenmalig en geeft nog eens tien jaar bescherming. 

Bent u als kind niét gevaccineerd tegen DTP? Dan heeft u een serie van drie injecties nodig om 10 jaar beschermd te zijn. De drie injecties kennen een interval van één en daarna zes maanden. Na de beschermingsduur van 10 jaar kunt u het boostervaccin nemen voor optimale bescherming. Het boostervaccin is eenmalig en geeft nog eens tien jaar bescherming.

Kosten en vergoedingen

Voor de actuele kosten van de drievoudige DTP vaccinatie kunt u een kijkje nemen op de tarievenpagina. Let op! Deze bedragen zijn exclusief (telefonische) consultkosten. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan (een deel van) de vaccinatie vergoed worden. Kijk op onze vergoedingenpagina voor eventuele vergoeding via uw verzekering.

Maak direct een afspraak!

Wilt u een afspraak maken voor vaccinatie tegen DTP? Dat kan gemakkelijk bij een Vaccinatiepunt locatie bij u in de buurt! Plan nu uw afspraak in en ga veilig op reis. Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u ook contact met ons opnemen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de vaccinaties bij Vaccinatiepunt? Bekijk dan eens de veel gestelde vragen hieronder!

U kunt altijd eerst per bestemming kijken op onze website. Daarna kunt u vrijblijvend een afspraak maken. Ons team behandelt uw aanvraag; als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, komt de afspraak te vervallen.

Uiteindelijk beslist u zelf. Vaccinatiepunt kan alleen adviseren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor uw reis of welke vaccinaties worden aanbevolen.

Dat kan zeker. Bijna alle vaccinaties kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Bij levend verzwakte vaccins wordt echter afgeraden ze tegelijkertijd te nemen, omdat dit de beschermingsduur van een vaccin aanzienlijk kan verkorten. Het wordt dan aanbevolen om minstens vier weken tussen de twee vaccins te laten, zodat beide hun volledige beschermingsduur behouden.

Sommige vaccinaties vereisen meerdere doses met tussenpozen van enkele weken of maanden, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van uw vaccinaties. Dit geeft uw immuunsysteem ook de tijd om een adequate bescherming op te bouwen. De timing is afhankelijk van de aard en duur van uw reis. Als richtlijn geldt: voor eenvoudige reizen 4 - 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige of risicovolle reizen ruim een half jaar van tevoren.

Deze vraag zal tijdens het consult beantwoord worden door de verpleegkundige. U doet er goed aan om vroegtijdig aan uw behandelend arts/specialist te vragen of er van zijn/haar kant geen bezwaar bestaat tegen de door u geplande reis.

nl_NL