Let op! Wegens een landelijk tekort is het Rabiës vaccin helaas niet leverbaar. Excuses voor het ongemak.

DTP Vaccinatie

Difterie

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt in Westerse landen vrijwel niet meer voor, maar in sommige ontwikkelingslanden nog wel. In de jaren negentig was er een epidemie in de voormalige Oostblok-landen, doordat de vaccinatie campagnes niet meer goed werden uitgevoerd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De ziekte wordt overgebracht via hoesten. Verschijnselen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms ontstaan er vliezen in de keel waardoor iemand zelfs kan stikken.

Tetanus

Tetanus, ook wel “kaakklem” genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. De ziekte is altijd dodelijk zonder behandeling. Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen, vaak ook in de kaakspieren, vandaar de naam kaakklem. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland. De injectie die je soms bij de huisarts of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis krijgt als je een wondje hebt gehad is het tetanusvaccin. Als je gevaccineerd bent hoef je in de 10 jaar erna geen injectie meer tegen tetanus. Als je gevaccineerd bent voor DTP voorkom je dat je in het buitenland een injectie voor tetanus krijgt als je een wondje oploopt.

Polio

Polio is een virusziekte die van ontlasting naar de mond en soms ook via hoesten wordt overgebracht. Het heet ook wel kinderverlamming, hoewel de meeste mensen die besmet zijn met het poliovirus nauwelijks iets van de ziekte merken. Polio komt nog steeds voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië. Om polio te voorkomen is goede hygiëne belangrijk: dus handen wassen na toiletbezoek en voor het eten.

DTP vaccinatie

DTP vaccinatie geeft( als u in de jeugd eerder gevaccineerd bent) na één inenting een beschermingsduur van tien jaar. Wie deze vaccinaties nooit eerder heeft gehad wordt aangeraden een volledige serie van drie injecties te laten toedienen. Het is een veilig vaccin. Bijwerkingen zijn soms wat pijn op de injectie-plaats en hoofdpijn en in zeldzame gevallen verhoging die één tot twee dagen kan duren. Je kunt de DTP vaccinatie het beste het minimaal één tot twee weken voor je gaat reizen halen, maar het DTP vaccin kan ook last-minute, zelfs tot op de dag van vertrek, gegeven worden. Als je als kind het DTP vaccin al hebt gehad, heb je namelijk al binnen een paar dagen bescherming opgebouwd.

Afspraak maken

nl_NL