BMR-vaccinatie

Gaat u binnenkort op reis? Dan is het verstandig om u goed voor te bereiden op uw reis. Op onze website kunt u zien voor welke reisbestemmingen u een BMR-vaccinatie nodig heeft. Wanneer u op reis gaat naar een gebied waar een risico op een mazeleninfectie is en u de ziekte niet eerder heeft doorgemaakt of tegen ingeënt bent adviseren wij een BMR-prik te halen. Wilt u een persoonlijk vaccinatieadvies voor uw reis, gebaseerd op uw specifieke situatie? Maak dan telefonisch of via de website een afspraak bij het Vaccinatiepunt. De adviezen die gegeven worden zijn gebaseerd op de landelijke richtlijnen van het LCR.

Wat is een BMR-vaccin?

Het BMR-vaccin is een vaccinatie die beschermt tegen drie infectieziekten, namelijk de bof, de mazelen en rodehond. Voorheen diende men drie losse vaccinaties te halen om zich te beschermen tegen deze ziekten tot 1987, het jaar waarin het samengevoegde BMR-vaccin werd geïntroduceerd.

Afspraak maken

Wanneer heeft u een BMR-vaccinatie nodig?

We adviseren een BMR-vaccinatie voornamelijk voor bescherming tegen de mazelen. Wanneer er in uw land van bestemming een risico is op besmetting met deze infectieziekte zal de BMR-vaccinatie geadviseerd worden. De BMR-prik wordt geadviseerd voor reisbestemmingen in Afrika, voor sommige landen in het Midden-Oosten en voor de meeste landen in Zuidoost Azië. Ook in sommige landen in Europa wordt een BMR-vaccinatie geadviseerd. In Oekraïne, Roemenië, Noord-Macedonië en Georgië geldt een standaard advies. Momenteel is er in een aantal andere Europese landen waar geen standaard mazelen vaccinatie advies geldt sprake van lokale uitbraken. Daarom is het verstandig om het Vaccinatiepunt te raadplegen voor de meest actuele vaccinatie adviezen voor uw reisbestemming.

Wie heeft een BMR-vaccin nodig?

Sinds 1987 is het BMR-vaccin onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sindsdien worden kinderen in Nederland bij 14 maanden en op 9 jarige leeftijd ingeënt met een BMR-vaccinatie. Als u voor 1965 geboren bent heeft u waarschijnlijk al eens mazelen gehad en is een vaccinatie niet nodig. Wanneer dit niet het geval is raden we aan voor uw reis een BMR-prik te halen. Bent u tussen 1965 en 1975? Dan is het raadzaam om uit te zoeken of u mazelen in het verleden heeft gehad of dat u gevaccineerd bent voor deze ziekte. U kunt hiervoor uw huisarts raadplegen of in uw familie een navraag doen. Als u na 1975 geboren bent is het zeer aannemelijk dat u via het Rijksvaccinatieprogramma een BMR-vaccinatie heeft gehad. Wanneer u ingeënt bent met het BMR-vaccin en op reis gaat hoeft u niet opnieuw een BMR-vaccinatie te halen. Voor een persoonlijk vaccinatieadvies kunt u een afspraak maken bij het Vaccinatiepunt.

Bijwerkingen van een BMR-prik

Als er bijwerkingen van een BMR-vaccinatie ontstaan, gebeurt dit doorgaans tussen 5 dagen en 3 weken na vaccinatie. De bijwerkingen kunnen lijken op een lichte vorm van mazelen, rodehond of bof. Dit komt doordat het vaccin levend verzwakte virussen bevat, waardoor u een lichte infectie krijgt zodat uw lichaam afweer opbouwt tegen de ziekten. Vlak na de BMR-vaccinatie kunt u last krijgen van de plek waar geprikt is. Dit kan rood uitzien, gezwollen zijn of pijnlijk aanvoelen. Andere bijwerkingen zijn koorts en uitslag. Een enkeling krijgt last van gewrichtsklachten. Deze bijwerking komt van de ziekte rubella (rodehond) en is een zeldzame bijwerking. De gewrichtsklachten gaan vanzelf over, u hoeft zich dus geen zorgen te maken over chronische gewrichtsklachten zoals reuma.

Bescherming van het BMR-vaccin

De meeste gevaccineerden (meer dan 95%) zijn binnen 3 tot 4 weken beschermd tegen bof, mazelen en rodehond. In deze tijd heeft het lichaam antistoffen aangemaakt. Om optimaal beschermd te zijn tijdens uw reis is het verstandig om op tijd de BMR-vaccinatie te halen. Wanneer de BMR-vaccinatie aanslaat ontstaat vaak levenslange bescherming

Welke reisvaccinaties heeft u nog meer nodig?

Voor de meeste bestemmingen worden naast de BMR-vaccinatie ook andere vaccins geadviseerd. Vaak worden onderstaande vaccinaties ook geadviseerd:

Wilt u weten welke reisvaccinaties u nodig heeft voor uw bestemming? Raadpleeg onze website of maak een afspraak voor persoonlijk advies.

Persoonlijk vaccinatieadvies

De vaccinatie adviezen die wij via onze website geven zijn algemene adviezen. Voor een persoonlijk reizigersadvies op maat kunt u online of telefonisch een afspraak maken. Wij zijn op de hoogte van het laatste nieuws en de meest recente LCR-richtlijnen. Bij een persoonlijk advies worden uw reisbestemming, de duur en omstandigheden van de reis en uw persoonlijke gezondheidstoestand betrokken en op basis hiervan de benodigde vaccinaties geadviseerd.

Maak direct hier een afspraak voor een persoonlijk reizigersadvies.

nl_NL