FAQ / Veel gestelde vragen
Algemeen
Hoe kom ik in contact met Vaccinatiepunt?
Neem contact met ons op via info@vaccinatiepunt.nl, dit is de meest effectieve manier om ons te bereiken omdat we meer medewerkers beschikbaar hebben via de e-mail dan via de telefoon. Onze openingstijden zijn op werkdagen (ma-vrij) van 09.00 - 17.00 uur. Voor dringende vragen kunt u bellen naar 0900-8222462 (lokaal tarief).
Hoe vind ik een locatie bij mij in de buurt?
Een overzicht van al onze locaties vindt u op onze locatie pagina. Op de homepage ziet u ook een landkaart van Nederland met al onze locaties, zodat u snel kunt zien welke locatie zich bij u in de buurt bevindt.
Is Vaccinatiepunt betrouwbaar?
Vaccinatiepunt is al meer dan twintig jaar een begrip in de reizigersvaccinatiebranche. Wij werken alleen samen met gekwalificeerde artsen en verpleegkundigen. Onze medewerkers krijgen regelmatig bijscholing, zijn geregistreerd bij BIG en LCR, en hebben een VOG-verklaring. Daarnaast is Vaccinatiepunt ISO 9001-2015 gecertificeerd door DNV.
Waar vind ik jullie algemene voorwaarden?
Voor onze voorwaarden verwijzen wij u naar deze pagina of u kunt onderaan de homepage kijken.
Is het Internationaal Bewijs van Inenting tegen Gele Koorts hetzelfde als het 'gele vaccinatieboekje'?
Internationaal Bewijs van Inenting tegen Gele koort is een officiële stempel, dit is niet het zelfde als het gele 'vaccinatie' boekje.
De officiële stempel wordt wel op een tot daar toe speciaal behorende bladzijde geplaatst na vaccinatie in het gele boekje.
Afspraak wijzigen of annuleren
Ik wil mijn afspraak wijzigen, hoe doe ik dit?
Het wijzigen van een afspraak is alleen mogelijk via telefoon en niet per e-mail. Dit komt doordat het tijdslot voor uw nieuwe afspraak mogelijk niet beschikbaar is. Neem daarom tijdens onze openingstijden (ma-vr 09.00 - 17.00) telefonisch contact met ons op, zodat we direct uw afspraak kunnen aanpassen.
Ik wil mijn afspraak annuleren, hoe doe ik dat?
U kunt uw afspraak alleen per e-mail annuleren. Doe dit eenvoudig door te reageren op de bevestigingsmail die u heeft ontvangen bij het maken van de afspraak. Kunt u deze mail niet meer vinden? Stuur dan een e-mail naar info@vaccinatiepunt.nl met uw naam, geboortedatum en de afspraakdatum.
Let op: U kunt uw afspraak kosteloos annuleren tot uiterlijk 24 uur voor de afspraak. Als het niet lukt om dit binnen die tijd te doen, zijn wij genoodzaakt om kosten in rekening te brengen.
Ik heb mijn afspraak gemist, wat nu?
Dat is natuurlijk vervelend. Als je niet aanwezig was op het door jou gekozen Vaccinatiepunt tijdens je afspraak, zijn wij helaas genoodzaakt om kosten in rekening te brengen. Neem zo snel mogelijk contact met ons op om een nieuwe afspraak te maken.
Ik wil mijn afspraak van maandag annuleren, maar in het weekend zijn jullie niet bereikbaar. Wat nu?
Maak u geen zorgen, wij controleren in het weekend de informatiemail. Als u 24 uur voor uw afspraak heeft geannuleerd via de e-mail, brengen wij geen kosten in rekening.
Ik wil mijn afspraak van maandag wijzigen, maar ik maak me zorgen omdat jullie in het weekend niet bereikbaar zijn. Wat moet ik nu doen?
Als u uw afspraak wilt wijzigen tijdens het weekend, kunt u het beste ons op de hoogte stellen via de e-mail: info@vaccinatiepunt.nl. We zullen zo snel mogelijk contact met u opnemen op maandag.
Vaccinatie afspraak
Hoe kunnen we een afspraak maken voor een reisadvies?
Je kunt een afspraak maken via de website. Klik op de knop 'Afspraak maken', kies vervolgens de locatie bij jou in de buurt. Selecteer het type afspraak, het aantal personen, en dan wordt de beschikbare datum zichtbaar, gevolgd door de beschikbare tijden. Je wordt doorgestuurd naar een nieuwe pagina waar je alle informatie van de hoofdboeker invult.
Op welke tijden kan ik bij u terecht?
Vaccinatiepunt biedt voornamelijk spreekuren in de avonduren, ochtenden en op zaterdag. Bekijk op de website bij het maken van een afspraak welke beschikbare tijden er zijn.
Het lukt mij niet om een beschikbare datum te vinden bij het Vaccinatiepunt bij mij in de buurt.
Het kan zijn dat de locatie volgeboekt is, kijk daarom altijd eerst naar een andere locatie bij jou in de buurt.
Ik heb nooit een bevestiging ontvangen van mijn gemaakte afspraak?
Controleer altijd eerst je spam map in je e-mail. Het kan zijn dat het e-mailadres niet correct is doorgekomen. Neem daarom contact op via info@vaccinatiepunt.nl. Vermeld in je e-mail altijd de datum/tijd en locatie van je afspraak en je geboortedatum. Hierdoor kan Vaccinatiepunt altijd de gemaakte afspraak traceren
Hoe lang duurt een consult?
Bij een normaal consult wordt 15 minuten ingepland voor de eerste persoon, en voor elke extra persoon wordt 5 minuten extra ingepland.
Bij een vervolgconsult wordt 5 minuten per persoon ingepland.
Bij een wereldreis consult wordt 25 minuten ingepland voor de eerste persoon, en voor elke extra persoon wordt 5 minuten extra ingepland.
Wat gebeurt er tijdens mijn eerste consult?
"Tijdens het eerste consult zal de reizigersverpleegkundige alle verstrekte informatie met je bespreken. De gezondheidsverklaring, reisbestemming en reisduur worden gecontroleerd. Vervolgens zul je de besproken vaccinaties ontvangen. Extra reisinformatie is te vinden op onze website en in onze folders. Bij sommige locaties moet je direct bij de afspraak met pin betalen, terwijl je bij andere locaties een factuur achteraf ontvangt. Als je verzekerd bent, kun je de factuur indienen bij je zorgverzekeraar, die zal beoordelen wat onder je dekking valt.
Wat moet ik meenemen naar een consult?
Als je een vaccinatieboekje hebt, neem deze dan altijd mee. Vergeet ook niet eventuele medicijnen en een identiteitskaart of paspoort mee te nemen voor je burgerservicenummer (BSN).
Krijg ik mijn vaccinaties meteen tijdens het consult?
Ja, tijdens het consult wordt je meteen gevaccineerd. Sommige vaccinaties vormen een reeks en vereisen meerdere doses, waarvoor je later terug moet komen. In dat geval plannen we een vervolgafspraak voor je in.
Ik weet al welke vaccinaties ik wil, moet ik dan alsnog consult betalen?
Onze reizigersverpleegkundige moet altijd je dossier beoordelen, wat tijd kost die we in rekening moeten brengen. Daarnaast worden de vaccinaties toegediend, ontvang je reisadvies en is er administratie en huisvesting die kosten met zich meebrengen.
Welke gegevens moet ik invullen als ik alleen voor mijn kind een afspraak maak?
Als je een afspraak maakt voor je kind of iemand anders, vul dan altijd de gegevens in van de persoon die de vaccinaties moet krijgen. Zorg ervoor dat je een bereikbaar e-mailadres en telefoonnummer invult.
Moet ik voor iedereen een apart consult betalen als wij samen op reis gaan met de zelfde vaccinaties?
Ja, alle bezoekers, inclusief kinderen, betalen consult kosten. We moeten het advies en de vaccinaties per persoon beoordelen en toedienen.
Ik wil voor mijn familie een afspraak maken, moet ik dan losse afspraken inboeken?
Nee, in de boekingsmodule vind je boven het datumraster een optie om het aantal personen voor de afspraak te selecteren. Hierdoor wordt de afspraak als een groepsafspraak in de agenda geplaatst. Vul eerst de gegevens van de hoofdboeker in en je kunt daarna direct de gegevens per persoon invullen. Als je niet alle gegevens bij de hand hebt, is dat geen probleem. Je zult ook een bevestiging ontvangen met daarin een link voor elke persoon om de gegevens later in te vullen.
Mag ik al minderjarige zelf naar een consult komen?
Nee, minderjarigen dienen altijd samen met een ouder/verzorger naar het consult te komen.
Ik wil voor meerdere personen (bijvoorbeeld familie) een afspraak maken maar wij kunnen niet allemaal op het zelfde tijdstip. Kan ik dan alsnog eerst een groepsafspraak maken?
Nee, je kunt een afspraak maken voor meerdere personen op dezelfde datum en tijd. Als enkelen van de groep dan niet kunnen, zul je een afzonderlijke afspraak moeten maken op een beschikbare dag.
Ik kan mijn vaccinatieboekje niet meer vinden, kan ik een nieuwe kopen?
Indien je deze verloren bent, kun je altijd een nieuwe kopen. Geef dit tijdens of voor het consult aan. Als je bij Vaccinatiepunt bent geweest, zullen wij in het systeem je vaccinaties kunnen terugvinden en deze toevoegen aan het nieuwe vaccinatieboekje.
Krijg ik bij u ook een vaccinatieboekje?
Als u niet over een Internationaal Bewijs van Inenting tegen Gele Koorts beschikt (het gele boekje), zorgen wij hiervoor. Als u echter wel zo'n vaccinatieboekje heeft, ook al is het oud, moet u dit altijd meebrengen.
Ik ben in het verleden door een ander vaccinatiecentrum of GGD gevaccineerd, maar ik wil nu de (herhaal)vaccinaties bij Vaccinatiepunt krijgen? Is dit mogelijk?
Ja, dat kan zeker. Let er echter op dat je voor het eerst bij Vaccinatiepunt komt, dus selecteer 'Eerste Afspraak'. Onze verpleegkundige moet namelijk opnieuw je dossier beoordelen.
Ik heb ergens anders een eerste vaccinatie gehad maar wil graag mijn tweede of derde vaccinatie bij Vaccinatiepunt halen. Kan ik dan een herhaalafspraak inplannen?
Nee, als je voor het eerst bij Vaccinatiepunt komt, moet je altijd 'Eerste afspraak' selecteren.
Ik gebruik anitbiotica, kan ik mij alsnog laten vaccineren?
Dat hangt af van de reden waarom je antibiotica gebruikt. Als je een acute infectieziekte hebt, is het beter om de vaccinatie uit te stellen.
Ik heb koorts / ben ziek, mag ik toch gevaccineerd worden?
Een lichte verhoging is geen reden om de vaccinatie uit te stellen. Als je echter echt koorts hebt en je je erg ziek voelt, is het beter om de afspraak te verzetten.
Moet ik rekening houden met bijwerkingen na toediening van de vaccinatie?
Soms kan er op de injectieplaats wat stijfheid of lichte spierpijn optreden. Ook kunnen lichte griepachtige klachten gedurende één of twee dagen voorkomen. Gelukkig ervaren de meeste mensen geen klachten na de vaccinatie. U hoeft er verder geen speciale rekening mee te houden; u kunt gewoon werken en/of sporten, inclusief zwemmen.
Uitleg per vaccinatie
BMR
De BMR vaccinatie is nog zinvol tot op de dag van vertrek, maar je kunt de inenting het beste minimaal twee weken van te voren halen.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: BMR: Levenslang.
Buiktyfus
Het buiktyfus vaccin kun je het beste minimaal één tot twee weken voor aankomst op je bestemming halen.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: Buiktyfus: 3 jaar.
Dengue
Het dengue-vaccin bestaat uit twee vaccinaties. Tussen de eerste en de tweede vaccin moeten exact 3 maanden zitten.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden:
DTP
De DTP-vaccinatie is ook nog zinvol op de dag van vertrek, maar beter is om de inenting minimaal drie dagen voor je vertrek te halen.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie (3x) worden de volgende termijnen aangehouden: DTP: 10 jaar na volledige serie of booster.
Gele koorts
Het gele koorts-vaccin kun je het beste minimaal tien dagen van tevoren halen. Deze termijn geldt ook als je naar een land reist waar de inenting verplicht is.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: Gele koorts: levenslange bescherming.
Gordelroos
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: De beschermingsduur van het gordelroos vaccin is nog niet geheel bekend omdat het relatief kort beschikbaar is. Na 2 vaccinaties bent u minimaal 4 jaar beschermd.
Hepatitis A
De hepatitis A-vaccinatie is nog zinvol tot op de dag van vertrek, maar je kunt de inenting het beste minimaal twee weken van tevoren halen.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: Hepatitis A: na één vaccinatie 1 jaar, na de volledige vaccinatie maximaal 40 jaar.
Hepatitis B
Voor vaccinatie tegen hepatitis B geldt een termijn van minimaal zeven maanden voor vertrek. Je kunt je ook een maand voor je reis nog laten inenten. Je krijgt de derde prik dan na je reis en bent wat minder goed beschermd.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: Hepatitis B: na de volledige vaccinaties (3x) levenslange bescherming.
Hondsdolheid / Rabiës
Voor hondsdolheid kun je het beste vier weken van tevoren beginnen met de inentingen. Bij tijdgebrek kan het ook nog drie weken van tevoren. Het rabies-vaccin bestaat uit 2 vaccinaties. Tussen de eerste en de tweede prik moet minimaal een week zitten. De tweede inenting kun je het beste minimaal 1 week voor vertrek halen.
Japanse Encefalitis
Het vaccin tegen Japanse encefalitis kun je het beste minimaal zes weken van tevoren halen. Eventueel kan het ook nog vier weken van tevoren, maar dan ben je minder goed beschermd.
Meningitis
Vaccinatie tegen meningitis kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: Meningitis: 10 jaar (5 jaar voor Mekka) BMR: Levenslang.
Teken Encefalitis / FSME
Met inentingen tegen teken encefalitis kun je het beste minimaal zes maanden voor je reis beginnen. Eventueel kun je drie weken van tevoren nog gevaccineerd worden, maar dan ben je minder goed beschermd.
Beschermingsduur:
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden: FSME: na de volledige vaccinaties (3x) is de beschermingsduur 3 jaar. Daarna is een booster mogelijk die weer bescherming geeft voor 3 of 5 jaar, afhankelijk van de leeftijd en eventuele gezondheidsafwijkingen.
Vaccinatie vragen
Kan ik alle vaccinaties op één dag halen of werkt dat niet zo?
Bij het eerste consult worden ook altijd de vaccinaties gezet die met de verpleegkundige besproken zijn. Dit is afhankelijk van het type vaccin en het aantal prikken dat nodig is voor volledige bescherming. Soms moet er een tweede of derde afspraak worden gemaakt.
Kan ik meerdere vaccinaties op één afspraak krijgen?
Dat kan zeker. Bijna alle vaccinaties kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Bij levend verzwakte vaccins wordt echter afgeraden ze tegelijkertijd te nemen, omdat dit de beschermingsduur van een vaccin aanzienlijk kan verkorten. Het wordt dan aanbevolen om minstens vier weken tussen de twee vaccins te laten, zodat beide hun volledige beschermingsduur behouden.
Ik zou graag willen weten welke vaccinaties ik nodig heb voor de landen die ik ga bezoeken?
U kunt het standaard advies vinden op de Vaccinatiepunt website of op de LCR-website (www.lcr.nl). Dit standaard advies moet vervolgens worden aangepast naar een individueel advies. Dit wordt gedaan door de verpleegkundige in samenwerking met de arts voorafgaand aan het consult, op basis van de door u verstrekte gegevens.
Hoe weet ik of ik vaccinaties nodig heb voor mijn reis?
U kunt altijd eerst per bestemming kijken op onze website. Daarna kunt u vrijblijvend een afspraak maken. Ons team behandelt uw aanvraag; als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, komt de afspraak te vervallen.
Hoeveel weken voor vertrek moeten de vaccinaties worden gegeven?
Sommige vaccinaties vereisen meerdere doses met tussenpozen van enkele weken of maanden, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van uw vaccinaties. Dit geeft uw immuunsysteem ook de tijd om een adequate bescherming op te bouwen. De timing is afhankelijk van de aard en duur van uw reis. Als richtlijn geldt: voor eenvoudige reizen 4 - 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige of risicovolle reizen ruim een half jaar van tevoren.
Ik wil graag weten hoeveel tijd er minimaal vereist is tussen de laatste prik en de datum van vertrek?
Het lichaam heeft tijd nodig om antistoffen aan te maken. Voor optimale bescherming is per vaccinatie een minimale hoeveelheid tijd nodig. Voor gele koorts bijvoorbeeld is een minimale periode van 10 dagen vereist tussen vaccinatie en betreden van het betreffende land. Omdat meerdere prikken soms nodig zijn voor optimale bescherming, wordt aanbevolen om 6-8 weken voor vertrek een afspraak te maken. Bij langdurige reizen naar risicogebieden moet u uw eerste afspraak 7 maanden voor vertrek maken.
Wat is de termijn tussen de verschillende vaccinaties?
Dit is afhankelijk van de vaccinatie. In het algemeen moet u rekening houden met 1 maand tussen de eerste en de tweede vaccinatie. Soms zijn versnelde schema’s mogelijk. Hierover zal de verpleegkundige u informeren tijdens uw eerste consult.
Hoe lang ben ik beschermd als ik volledig ben gevaccineerd?
Dit is afhankelijk van de vaccinaties die u krijgt; sommige hebben een beschermingsduur van 3 jaar, andere 40 jaar of levenslang.
Hoeveel jaar blijf ik beschermd na een vaccinatie?
Na een volledige vaccinatieserie worden de volgende termijnen aangehouden:
- DTP 10: jaar na volledige serie of booster.
- Hepatitis A: na één vaccinatie 1 jaar, na de volledige vaccinatie maximaal 40 jaar.
- Hepatitis B: na de volledige vaccinaties (3 stuks) levenslange bescherming.
- Buiktyfus: 3 jaar.
- Gele koorts: levenslange bescherming.
Hoe vaak moet ik gevaccineerd worden om voldoende beschermd te zijn?
Dat is afhankelijk van het type vaccin en het aantal prikken dat nodig is voor volledige bescherming. Soms moet er een tweede of een derde afspraak worden gemaakt.
Mag ik zelf bepalen welke vaccinaties ik wil?
Uiteindelijk beslist u zelf. Vaccinatiepunt kan alleen adviseren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor uw reis of welke vaccinaties worden aanbevolen.
Zijn vaccinaties echt noodzakelijk?
In de meeste gevallen wel. Vaccinaties worden als verplicht beschouwd als het land waar u naartoe reist dit vereist. Vaccinaties worden aanbevolen als er een risico is op het oplopen van bepaalde besmettelijke ziektes in het land. Aanbevolen vaccinaties zijn minstens zo belangrijk als verplichte vaccinaties.
Ikzelf of iemand in mijn omgeving mag vaccineren. Kan ik bij Vaccinatiepunt ook alleen de vaccins afnemen?
Nee, Vaccinatiepunt staat garant voor de kwaliteit van de vaccins en hun toediening. Wij verkopen echter geen losse vaccins.
Kan ik bij Vaccinatiepunt ook mijn COVID-vaccinatie krijgen?
Nee, COVID-vaccinaties zijn niet vrij verkrijgbaar in Nederland. Daarom bieden wij deze vaccinaties niet aan. We hebben ook geen gedeelde database met informatie over COVID-vaccinaties van de GGD en kunnen daarom geen stempels in uw vaccinatiepaspoort plaatsen. Voor actuele informatie over COVID-vaccinatieadviezen of -verplichtingen, verwijzen we u naar de GGD.
Mag ik na een vaccinatie alcohol nuttigen?
In principe is dit geen probleem: alcohol en vaccinaties gaan over het algemeen goed samen. Toch kunnen klachten en bijwerkingen die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol worden versterkt.
Mag ik na een vaccinatie sporten?
Sporten na een vaccinatie is over het algemeen geen probleem. Als u zich echter onwel voelt, stop dan direct met intensieve beweging en neem contact op met uw huisarts of Vaccinatiepunt.
Kan ik ziek worden na een vaccinatie?
Als u gezond bent, heeft u meestal geen last of bijwerkingen van de vaccinaties. De mate van reactie op een vaccinatie verschilt echter per persoon. Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:
Vermoeidheid
Duizeligheid
Hoofdpijn
Lichte verhoging
Pijnlijk gevoel op de injectieplaats.
Als u bijwerkingen ervaart, zijn deze meestal mild en verdwijnen ze meestal binnen 2 dagen. Ernstige bijwerkingen zijn zeldzaam.
Ik ga over een aantal dagen al op reis, is het nog zinvol om vaccinaties te laten zetten?
Zeker, het is altijd verstandig om een afspraak te maken. Hepatitis A- en DTP-vaccinaties, die voor bijna alle landen worden aanbevolen, zijn nog zinvol tot een aantal dagen voor vertrek.
Heeft u voor mij medische tips t.a.v. mijn gezondheid tijdens mijn reizen?
Tijdens het consult krijgt u relevante informatie met betrekking tot reizen en gezondheid.
Kunnen de noodzakelijke vaccinaties wel gecombineerd worden met mijn aandoeningen en /of medicijnengebruik?
Deze vraag zal tijdens het consult beantwoord worden door de verpleegkundige. U doet er goed aan om vroegtijdig aan uw behandelend arts/specialist te vragen of er van zijn/haar kant geen bezwaar bestaat tegen de door u geplande reis.
Is het slikken van malariapillen noodzakelijk?
Dit hangt af van de bestemming en duur van het verblijf. De noodzaak zal met u besproken worden tijdens het consult.
Betaling & vergoeding
Wat kost het vaccineren bij Vaccinatiepunt?
Net als bij andere medische instanties, zoals uw huisarts of medisch specialist, betaalt u bij Vaccinatiepunt consultkosten per persoon. Wanneer je gebruikmaakt van onze diensten, ontvang je een factuur per persoon. De tarieven zijn opgebouwd uit (een) product(en) en een consult.
Producten kunnen zijn:
- Vaccinaties
- Recepten
- Bloedonderzoek
Het consultbedrag bestaat uit:
- Een advies/beoordeling
- Arbeidskosten en verrichtingen van ons medisch- en administratief personeel, informatiefolders, administratie en huisvestingskosten.
Het consult kan betrekking hebben op:
- Volwassenen
- Kinderen t/m 15 jaar
- Consult voor langere reizen (5 landen of meer)
- Vervolg (herhaal) consult
- No-show consult zonder berichtgeving
- Online consult (bij enkel digitaal malariarecept)
Alle door ons gehanteerde prijzen staan vermeld in onze tarievenlijst.
Hoe verloopt de betaling?
Het is de bedoeling dat u met kaart betaalt nadat u wordt gevaccineerd. U ontvangt een factuur die u desgewenst kunt indienen bij uw verzekeraar.
Welk (deel) van de kosten wordt door mijn zorgverzekeraar vergoed?
Dit is afhankelijk van uw verzekeraar en uw verzekeringspolis. U kunt hiervoor het vergoedingenoverzicht van uw verzekeraar raadplegen. Vaccinatiepunt is een LCR-geregistreerd vaccinatiebedrijf. Daardoor hebben wij contracten met de grotere verzekeraars. Het kan daarom zijn dat uw vaccinaties worden vergoed, maar uiteindelijk beslist de verzekeraar daar altijd over.
U kunt hier het vergoedingenoverzicht van uw verzekeraar raadplegen.
Waarom betaal ik bij ieder bezoek consultkosten?
Deze kosten betaalt u (net als bij uw huisarts) voor de verantwoordelijkheid die Vaccinatiepunt neemt om u goed te adviseren. Vaccinatiepunt is een ISO-gecertificeerd bedrijf dat uitsluitend werkt met gespecialiseerde reizigersartsen en verpleegkundigen. Ook de tijd/materialen die de arts en de verpleegkundige aan het consult besteden en de kosten voor de accommodatie zijn in deze kosten verwerkt. Als u voor een herhalingsvaccinatie komt, wordt een vervolgconsult in rekening gebracht. De consultkosten worden altijd per persoon berekend.
Kinderen & vaccinaties
Kunnen bij jonge kinderen de reisinentingen gecombineerd worden met inentingen van het vaccinatieprogramma bij het consultatiebureau?
Dat is afhankelijk van veel factoren. Wij adviseren u om dit te bespreken met de verpleegkundige.
Heeft mijn kind reisvaccinaties nodig als het gevaccineerd wordt / is volgens het rijksvaccinatie programma?
Enkele reisvaccinaties maken geen deel uit van het rijksvaccinatieprogramma (bijv. hepatitis A). De verpleegkundige zal bekijken welke vaccinaties noodzakelijk zijn en niet via het rijksvaccinatieprogramma aan uw kind zijn gegeven. Als één van de vaccinaties van het RVP tijdens de reis valt, kan overwogen worden om die ene vaccinatie voorafgaand aan de reis te geven.
Mag ik mijn kinderen ook met DEET insmeren?
Ja, DEET kan ook bij kinderen worden gebruikt. Uit voorzichtigheid wordt aangeraden om bij kinderen jonger dan twee jaar concentraties lager dan 30% te gebruiken. Kinderen mogen zichzelf niet insmeren en de handen vrij houden (vanwege contact met mond of ogen). Omdat de concentratie lager is, zult u wel vaker moeten smeren.
Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen worden gevaccineerd?
In Nederland worden zuigelingen via het consultatiebureau gevaccineerd voor diverse ziektes. Reizen naar het buitenland kunnen aanvullende maatregelen vereisen. Kinderen die gaan reizen krijgen vaak dezelfde vaccinaties als volwassenen. De dosering en het vaccinatieschema kunnen echter anders zijn. Voor sommige vaccins geldt een minimumleeftijd waarop het vaccin mag worden toegediend. Vaccinatie voor Hepatitis A mag pas vanaf 1 jaar, gele koorts vanaf 9 maanden, buiktyfus vanaf 2 jaar en dengue vanaf 4 jaar.
Malaria
Kan ik voor iemand anders een malaria recept krijgen?
Dat kan, alleen de afspraak moet wel op de persoonsgegevens staan van de desbetreffende persoon. Alleen op die persoonsgegevens mogen wij een recept uitschrijven, bijvoorbeeld voor ouderen of kinderen.
Kan ik tijdens mijn consult ook malariamedicatie aanvragen?
Tijdens je consult kunnen onze verpleegkundigen direct de malariatabletten voor je bestellen. De malariatabletten worden vervolgens naar je huisadres in Nederland verstuurd. Je kunt ze ook direct ophalen als je een afspraak hebt bij een apotheeklocatie.
Mag/moet mijn kind malariatabletten slikken?
Voor kinderen zijn er ook malariatabletten beschikbaar. Om de juiste dosering te kunnen voorschrijven, hebben wij het gewicht van je kind nodig.
Is er ook een vaccin tegen Malaria in plaats van pillen?
Nee, helaas is er nog geen vaccin tegen malaria beschikbaar.
Wanneer moet ik beginnen met het slikken van de voorgeschreven malariapillen?
Dat is afhankelijk van het soort malariatablet dat aan jou is voorgeschreven. Voor de twee meest voorkomende geldt het volgende: Malerone: één dag voordat je het hoog-risicogebied binnentreedt. Lariam: Drie weken van tevoren. Als dit gezien de vertrekdatum niet haalbaar is, zijn er versnelde oplaaddoseringen mogelijk.
Moet ik per se malariapillen slikken?
Het slikken van malariapillen hangt af van het land dat je gaat bezoeken en hoe lang de reis duurt. Daarom neemt de verpleegkundige altijd het reisschema door bij het advies om te kijken of het noodzakelijk is voor jouw reis.
Zwangerschap
Kan ik op reis tijdens mijn zwangerschap?
Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog of je deze reis kunt maken. Afhankelijk van de bestemming kan het nodig zijn om gevaccineerd te worden tegen bepaalde infectieziekten. Voor West-Europa, Noord-Amerika, Japan en Australië/Nieuw-Zeeland is het over het algemeen niet nodig om gevaccineerd te worden. Er komen geen infectieziekten voor waartegen je gevaccineerd kunt worden en de gezondheidszorg is meestal vergelijkbaar met wat je gewend bent. Houd er echter rekening mee dat je bij een lange vlucht een hoger risico hebt op complicaties zoals trombose of embolieën. Voor reizen naar andere bestemmingen nodigen wij je graag uit voor een consult. Tijdens het consult krijg je een advies op maat. Het kan zelfs zijn dat een reis wordt afgeraden. Belangrijk is ook om bij je luchtvaartmaatschappij na te gaan welke voorwaarden zij stellen voor vliegen tijdens de zwangerschap. De duur van de zwangerschap, het feit of je zwanger bent van een meerling en of de zwangerschap zonder complicaties verloopt, kunnen hierin belangrijke overwegingen zijn.
Mag ik mij laten vaccineren als ik zwanger ben?
Ben je zwanger en heb je vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie. Of je je mag laten vaccineren terwijl je zwanger bent, hangt af van het type vaccinatie dat je nodig hebt. Een vaccinatie tegen dengue mag bijvoorbeeld niet tijdens de zwangerschap worden toegediend. Een reis naar een (sub)tropisch land brengt altijd een verhoogd medisch risico met zich mee. Bedenk of deze reis noodzakelijk is of dat je wellicht de reis wilt uitstellen.
Ik wil graag zwanger worden. Vormen de vaccinaties en het gebruik van malariatabletten daarbij een risico?
Gevaccineerd zijn (tijdens uw reis) is geen reden om niet zwanger te mogen worden. De combinatie van (beginnende) zwangerschap en het gebruik van malariatabletten wordt in veel gevallen niet aanbevolen. Soms zijn er wel mogelijkheden, maar deze zijn afhankelijk van de bestemming en duur van het verblijf.
Ik ben zwanger, mag ik ook DEET gebruiken?
Gedurende de hele zwangerschap kan DEET tot maximaal 30% worden gebruikt. Uit voorzorg wordt geadviseerd het gebruik van DEET in de eerste drie maanden te beperken, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk bedekkende kleding te dragen en DEET af te wassen zodra u weer in een muggenvrije ruimte bent.
Ik wil zwanger worden, mag ik mij dan ook laten vaccineren?
Ben je zwanger of van plan om op korte termijn zwanger te worden en wil je reizen? Reizen tijdens de zwangerschap hoeft geen probleem te zijn. Bereid je goed voor en pas indien nodig je reisplannen aan. Heb je vaccinaties nodig? Overleg dan met een arts of verpleegkundige wat het beste is. Dit geldt ook voor malariamedicatie.
Mag ik malaria tabletten slikken tijdens mijn zwangerschap?
Onze verpleegkundigen zullen je informeren over zwangerschap in een malariagebied. Na deze voorlichting kun je zelf beoordelen of je een reis naar een malariagebied wilt maken. Niet alle malariatabletten kunnen tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Als malariatabletten worden geadviseerd, zal de verpleegkundige in overleg met één van onze artsen het recept hiervoor uitschrijven.
Bedrijfsvaccinaties
Ik ben gevaccineerd voor Hepatitis B en heb een prikaccident gehad. Wat moet ik nu doen?
Als jouw werkgever is aangesloten bij www.prikincident.nl, kunt u contact opnemen met het bekende nummer. Het is uiterst belangrijk om altijd het prikaccidentenprotocol van je werkgever te volgen. Je bent wel beschermd tegen hepatitis B, maar denk ook aan andere risico's zoals hepatitis C of HIV.
Ik kan mijn titeruitslag niet meer vinden maar heb deze nodig voor mijn (nieuwe) werkgever. Hoe krijg ik deze alsnog?
Als je bij Vaccinatiepunt bent gevaccineerd, zullen wij jouw gegevens kunnen terugvinden in ons systeem. Is dat niet het geval, dan zal je een herhaal hepatitis B-vaccinatie bij ons moeten halen. Na een maand kunnen wij een nieuwe titerbepaling voor je uitvoeren, zodat je een nieuw bewijs hebt.