Malariagebieden

Op deze pagina vindt u extra informatie voor landen waar u kans heeft om malaria op te lopen, variërend van geen, laag en hoog risico. Lees u in over de malaria risico’s van het land dat u wil bezoeken en neem de juiste preventieve maatregelen.

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W Z
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
R
S
T
U
V
W
Z

Wat is malaria?

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten en overgedragen wordt door de beet van geïnfecteerde muggen. Malaria wordt gekenmerkt door symptomen zoals koorts, koude rillingen, spierpijn en vermoeidheid en kan in ernstige gevallen leiden tot levensbedreigende complicaties zoals orgaanfalen en overlijden. De ziekte blijft een wereldwijd gezondheidsprobleem, vooral in tropische en subtropische gebieden, waar effectieve preventieve maatregelen en toegang tot diagnose en behandeling van cruciaal belang zijn voor de bestrijding ervan. Raadpleeg onze pagina over Malaria voor uitgebreidere informatie over deze ziekte.

 

Preventieve maatregelen

Er kan op dit moment niet gevaccineerd worden tegen malaria. Wél kunt u preventieve maatregelen nemen om het risico op de ziekte te verlagen. Welke preventieve maatregelen u nodig heeft, is afhankelijk van de reisduur, route en persoonsgebonden factoren. Op basis van deze informatie kunt u anti-muggen maatregelen nemen, een noodbehandeling meenemen of malaria tabletten innemen. 

 

Anti-muggen maatregelen:

Bij laag-risicogebieden wordt u geadviseerd zorgvuldig anti-muggen maatregelen te treffen. De volgende maatregelen gelden van schemering tot zonsopgang. Echter is het ook belangrijk om u overdag te beschermen tegen muggen die andere ziektes kunnen overbrengen.

 

  • Draag kleding die uw lichaam goed bedekt, zoals lange mouwen, lange broeken en dichte schoenen met sokken.
  • Gebruik een insectenwerend middel met DEET op delen van uw lichaam die niet bedekt zijn.
  • Zorg ervoor dat uw slaapkamer vrij is van muggen of slaap onder een goed sluitend en geïmpregneerd muskietennet (klamboe).
  • Een afgesloten kamer met airconditioning kan ook helpen om muggen op afstand te houden en u te beschermen.

 

Noodbehandeling:

Voor gebieden met een gemiddeld risico op malaria is het mogelijk om een noodbehandeling te verkrijgen. Deze behandeling is ontworpen om ernstige malaria (malaria tropica) te voorkomen in situaties waarin het niet mogelijk is om binnen 48 uur een lokale arts te raadplegen, of als u behoort tot een hoog risicogroep. Malaria tropica kan optreden tussen een week en ongeveer twee maanden na infectie. Voor meer informatie over het juiste gebruik van de noodbehandeling raden wij aan om een afspraak te maken voor advies.

 

Malariatabletten:

Bij hoog risicogebieden wordt u geadviseerd om malariatabletten te slikken. Naast het slikken van de tabletten is het belangrijk dat u zich beschermt tegen muggenbeten. De malariatabletten dienen vóór aankomst in het malariagebied ingenomen te worden. Wanneer u in aanmerking komt voor malariatabletten, kunnen deze voor u uitgeschreven worden, waarna u deze kunt ophalen bij uw lokale apotheek. 

Afspraak maken

Wilt u beschermd op reis? Maak dan een afspraak! Bij Vaccinatiepunt krijgt u een persoonlijke vaccinatie- en malaria-advies op maat. Ook kunnen wij de benodigde medicatie voor u uitschrijven. Deze kunt u vervolgens afhalen bij uw lokale apotheek. Hiervoor hoeft u niet bij ons langs te komen op locatie.

nl_NL