Malaria

Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het lichaam terecht komen. De mug is dus de overbrenger van de parasiet van de ene mens naar de andere. De parasiet is een ééncellig organisme, behorende tot de protozoën. Het is dus geen bacterie of virus. In de mens vermenigvuldigen de malariaparasieten zich eerst in de lever en daarna in de rode bloedcellen.

De ziekteverschijnselen die bij malaria horen, zoals koude rillingen, koorts, spierpijn en hoofdpijn, worden veroorzaakt door de parasieten die zich in het bloed vermenigvuldigen. Deze verschijnselen zijn in het begin niet te onderscheiden van een griepaanval. Vandaar dat men tijdens of na een vakantie in de (sub)tropen bij een ‘grieperig’ gevoel en koorts in de eerste plaats moet denken aan de mogelijkheid van een malaria-infectie. Een infectie met malariaparasieten kan binnen enkele weken tot de dood leiden als men niet behandeld wordt. Er zijn verschillende vormen van malaria bij de mens, die veroorzaakt worden door vier verschillende soorten malariaparasieten. De vier soorten die de mens infecteren zijn: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae. Men moet zich persoonlijk laten adviseren over de anti malaria middelen die voor uw reis belangrijk zijn. De reisbestemming, verblijfsduur, soort reis, gezondheid en leeftijd van een reiziger bepalen welke anti malaria maatregelen nodig zijn.

Alarmsignaal: aanhoudende koorts van +38° (langer dan 24 uur) Hoofdpijn, diarree, braken. Raadpleeg dan altijd een arts ter plaatse. Ondanks hun doeltreffendheid en zelfs bij een correcte inname van de malariaprofylaxe tegen malaria, is een volledige bescherming niet gegarandeerd. Indien koorts na uw thuiskomst optreedt of aanhoudt, raadpleeg dan dadelijk uw huisarts.

Het voorkomen van muggenbeten is essentieel:

  • draag vanaf zonsondergang lichtgekleurde kleren, die het hele lichaam bedekken.
  • gebruik een insectenwerend middel (dat minstens 20% DEET bevat) op alle onbedekte lichaamsdelen! Deze producten zijn slechts gedurende enkele uren doeltreffend. Regelmatig aanbrengen is een noodzaak.
  • bescherm de kamer of het bed met een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd met een insecticide

Men kan niet tegen malaria gevaccineerd worden. Er is op dit moment geen effectief vaccin voorhanden.

nl_NL