Tuberculose Vaccinatie (TBC)

Tuberculose, ook wel TBC genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie (TBC-bacterie). Een infectie met deze bacterie kan ernstige ontstekingen veroorzaken. Tuberculose kan overal in het lichaam voorkomen maar de meest voorkomende vorm is longtuberculose. Longtuberculose kan besmettelijk zijn. Als een TBC-patiënt helemaal niet of niet goed wordt behandeld kan de ziekte dodelijk zijn.

Tuberculose komt regelmatig voor in Nederland. Jaarlijks zijn er in Nederland ongeveer 1100 nieuwe patiënten. Wereldwijd krijgen jaarlijks ongeveer 9 miljoen mensen tuberculose. Elke 18 seconden overlijdt er ergens ter wereld iemand aan deze ziekte.

Symptomen Tuberculose

U kunt besmet raken zonder daar iets van te merken. Ongeveer één op de tien mensen die geïnfecteerd raken wordt ook daadwerkelijk ziek. Dan kunnen de volgende klachten optreden: langdurig hoesten, vermagering, vermoeidheid, koorts, nachtzweten, gebrek aan eetlust en soms het ophoesten van bloed. U kan dan op uw beurt de ziekte weer aan anderen overbrengen. De tijd tussen besmet worden en ziekte is 8 weken tot levenslang. Na een infectie wordt ongeveer 10% van de mensen ziek, waarvan 80% in de eerste 2 jaar.

Maatregelen

U kunt de kans op besmetting verkleinen door in de buurt van hoesters zoveel mogelijk uw gezicht af te wenden. Gaat u langdurig naar een land/landen waar tuberculose voorkomt en hebt u veel contact met de lokale bevolking? Dan is vaccinatie of controle op besmetting aan te raden. Vraag bij voorkeur minimaal acht weken voor de reis advies aan het Bureau Tuberculosebestrijding van de GGD. Voor meer informatie zie: www.tuberculose.nl

nl_NL