HPV vaccinatie

HPV bij Vaccinatiepunt

Bij Vaccinatiepunt kunt u terecht voor het vaccineren tegen HPV. Dit wordt in de volksmond ook wel de baarmoederhalskankerprik genoemd. Echter is dit vaccin middel tegen meer kankersoorten en kwalen. Hier vindt u alle informatie over het HPV vaccin en kunt u telefonisch meteen een afspraak maken voor het vaccineren!

Wat is HPV?

Bij Vaccinatiepunt heeft u de mogelijkheid om uzelf te vaccineren tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV). Wel 80-90% van de mensen raakt in hun leven besmet met dit virus. Zowel mannen als vrouwen. In de meeste gevallen merkt u hier niets van en ruimt uw lichaam het virus zelf op. Wanneer dit echter niet gebeurt, kan de besmetting van het virus leiden tot kanker.

Maak direct een afspraak!

Bent u geïnteresseerd in het vaccineren tegen HPV?
Neem dan telefonisch contact met ons op en maak een afspraak samen met een van onze medewerkers.

Gevolgen van HPV

Wanneer het lichaam het virus niet opruimt, kunt u kanker krijgen. De kanker kan voorkomen in verschillende delen van het lichaam. Ook genitale wratten, wratten op de stembanden of in de luchtwegen (ook wel larynx of trachea papillomen) zijn mogelijke gevolgen van het HPV.

Kanker ten gevolge van het HPV kan voorkomen in de volgende lichaamsdelen:

 • Anus
 • Baarmoederhals (ook wel cervix)
 • Mond en keelholte
 • Penis
 • Vagina
 • Vulva

Deze vormen van kanker komen vaak op latere leeftijd voor. Echter komt baarmoederhalskanker bij vrouwen vaak al tussen de 30 en 35 jaar voor.

Loop ik risico?

Iedereen loopt kans op besmetting met HPV. Echter lopen sommige personen een grotere kans op ziekte door HPV. Hieronder vallen:

 • Personen met een verminderde afweer
 • Mannen die seks hebben met mannen (MSM)
 • Personen met HIV
 • Vrouwen met een voorstadium van
  baarmoederhalskanker (CIN2-3)
 • Personen met veelvuldige en wisselende seksuele contacten
 • Personen die roken

Hoe raak ik besmet?

HPV wordt meestal overgedragen door seksueel contact. Dit kan gebeuren door vaginale, anale of orale seks. Omdat dit virus erg besmettelijk is, kan zelfs huid-op-huid contact tijdens seks zorgen voor besmetting met het HPV. Óók wanneer u een condoom gebruikt bent u dus niet volledig beschermd tegen het humaan papillomavirus.

Wat zijn de symptomen?

Vaak merkt u niets van de besmetting met het HPV en ruimt het lichaam HPV vanzelf op. Wanneer het lichaam niet in staat is om dit te doen, kan dit leiden tot wratten of kanker.

De volgende symptomen kunnen een eerste aanwijzing zijn van besmetting:

 • Bij wratten bij de geslachtsorganen:
  jeuk en irritatie in dit gebied.
 • Bij wratten op de stembanden of in de luchtwegen:
  ademhalingsproblemen
 • Bij kanker:
  een branderig gevoel, bloedingen, pijn en afwijkingen aan anus, penis, schaamlippen en in de mond- en keelholte.

Vaccinatiereeks

Twee vaccinaties, met een interval van zes maanden.

Beschermingsduur

Het HPV-vaccin geeft ten minste 10 jaar bescherming.

Doelgroep

Mannen en vrouwen vanaf 9 jaar.

Vaccineren tegen HPV

Bij Vaccinatiepunt kunt u zich laten vaccineren tegen HPV. De HPV-vaccinatie bestaat uit twee injecties, met een tussenpoos van zes tot twaalf maanden. Dit houdt in dat u na deze periode terug moet komen voor de tweede injectie.

Wanneer u vóór 1996 bent geboren, heeft u mogelijk geen uitnodiging ontvangen voor het rijksvaccinatieprogramma, aangezien dit vaccinatieprogramma is ingezet voor jongere leeftijdsgroepen. Echter lopen oudere leeftijdsgroepen, geboren voor 1996, evengoed risico op besmetting met HPV. Daarom is het van cruciaal belang dat ook deze groepen zich bewust zijn van de beschikbaarheid van het HPV-vaccin en de mogelijkheid hebben om zich te laten vaccineren om zichzelf en anderen te beschermen tegen de gevolgen van HPV-infecties.

Kosten en vergoedingen

Voor de actuele kosten van de HPV vaccinatie kunt u een kijkje nemen op de tarievenpagina.
Let op! Deze bedragen zijn exclusief (telefonische) consultkosten.

U kunt kiest er zelf voor om u te beschermen tegen dit virus. Vaccinaties worden daarom niet vergoed door de verzekering.

Maak direct een afspraak!

Wilt u een afspraak maken voor vaccinatie tegen HPV? Dat kan gemakkelijk bij een Vaccinatiepunt bij u in de buurt! Bekijk onze HPV locaties hiernaast en plan nu uw afspraak in.

Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u ook contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Heeft u nog vragen over de HPV vaccinatie bij Vaccinatiepunt? Bekijk dan de veelgestelde vragen hieronder.

Het vaccineren tegen HPV is uw eigen keus. U bent hiertoe niet verplicht. Echter wordt het wel aangeraden om uzelf te vaccineren tegen de gevolgen van HPV-infecties.

Hoewel mannen geen risico lopen op baarmoederhalskanker, zijn ze net zo vatbaar voor HPV-infecties en de daaruit voortvloeiende gevolgen, zoals andere vormen van kanker en genitale wratten, als vrouwen. Het virus kan immers zowel mannen als vrouwen treffen, waardoor het essentieel is dat beide geslachten zich bewust zijn van de risico's en de beschikbaarheid van vaccinatie.

De vaccinatie reeks tegen HPV bestaat uit twee vaccinaties. Tussen de vaccinaties moet een periode zitten van zes tot twaalf maanden.

HPV vaccinaties worden nooit vergoed door de verzekering. Dit is op eigen kosten. Bekijk hier de tarievenlijst.

Met het HPV vaccin (afgemaakte reeks) bent u minstens 10 jaar beschermd. De ware beschermingsduur is echter nog niet vastgesteld.

HPV-vaccinaties zijn rond 90% effectief tegen een infectie met de HPV-typen die in een vaccin zitten. 

Brochures

Meer weten over HPV? Bekijk de brochure hieronder!

nl_NL