Let op! Wegens een landelijk tekort is het Rabiës vaccin helaas niet leverbaar. Excuses voor het ongemak.

Legionella

De ziekte wordt veroorzaakt door de legionella-bacterie en kan in verschillende vormen voorkomen. De lichte vorm van de infectie is de legionella-griep. De zware vorm, de veteranenziekte, lijkt op een ernstige longontsteking. 

De legionella-bacterie komt voor in de grond en in (leiding)water, maar in zulke kleine aantallen dat de bacterie niet schadelijk is. Het gevaar van de bacterie is dat zij zich tussen een temperatuur van 25 en 55ºC explosief kan vermenigvuldigen. Vooral als het water bij deze temperatuur stilstaat kunnen de bacteriën snel aangroeien. Dit kan voorkomen worden door sterke doorstroming van het water. Als water zich in nevelvorm in de lucht bevindt, kan de bacterie ingeademd worden. Dit kan een besmetting veroorzaken, de ziekte is niet besmettelijk. 

De tijd tussen besmetting met de bacterie en de eerste ziekteverschijnselen is 2 tot 18 dagen. Verschijnselen zijn: snel opkomende hoofdpijn, spierpijn, een ziek gevoel, hoge koorts, hoesten, kortademigheid, grote vermoeidheid en verwardheid. De veteranenziekte is goed te behandelen als de arts of specialist meteen de juiste antibiotica voorschrijft. Hoe sneller dit gebeurt, hoe beter. Het kan echter lange tijd duren voordat de patiënt weer helemaal de oude is. Door slechte of te late behandeling kan de patiënt overlijden.

Men kan niet tegen legionella gevaccineerd worden. Vaccinatiepunt attendeert haar klanten er altijd op om extra waakzaam te zijn op reis bij plekken waar legionella kan voorkomen.

 

nl_NL