Meningokokken (meningitis) vaccinatie

Op deze pagina leest u alles over de ziekte meningokokken en het vaccineren hiertegen bij Vaccinatiepunt. Reist u naar een regio waar u risico loopt op besmetting? Plan dan tijdig uw afspraak in bij één van onze locaties en ga veilig op reis.

Wat zijn meningokokken?

Meningokokken (meningokokken meningitis) zijn ziekten die worden veroorzaakt door de bacterie ‘meningokok’. Meningokokken worden overgedragen door nauw contact met geïnfecteerde personen, zoals door hoesten, niezen of delen van drinkwaren.

Waar komt het voor?

Meningitis komt overal ter wereld voor. In delen van West-, Centraal- en Oost-Afrika komt meningitis tijdens het droge seizoen in epidemieën voor. Ook in andere delen van de wereld komen er af en toe epidemieën voor. Heeft u langere tijd intensief contact met de lokale bevolking in deze gebieden, dan loopt u een verhoogd risico.

Symptomen en risico's

Bij besmetting met meningokokken worden de hersenvliezen ontstoken. De symptomen van meningitis beginnen met griepachtige verschijnselen als hoge koorts, spierpijn, braken, hoofdpijn en nekstijfheid (pijn in de nek bij buigen van het hoofd). De ziekte kan zeer ernstig verlopen en soms de dood tot gevolg hebben. Voor de meningokokken ziekte geldt er een incubatietijd van 2 tot 10 dagen. Dat is de tijd die er zit tussen het besmet raken en het ziek worden.

Vaccinatiereeks

Eenmalig

Beschermingsduur

10 jaar

Risicogebieden

Wereldwijd

Vaccineren tegen meningokokken

Bij Vaccinatiepunt kunt u terecht voor het vaccineren tegen meningokokken als preventieve maatregel. Dit vaccin heet Nimenrix. Nimenrix wordt voorgeschreven aan volwassenen, jongeren en kinderen vanaf 12 maanden. Hiermee bent u beschermd tegen vier groepen van de bacterie die de meningokokkenziekte veroorzaken: bacteriën A, C, W135 en Y.

Bij volwassenen wordt Nimenrix in één enkele injectie toegediend in de schouderspier. Bij kinderen jonger dan twee jaar kan het in de dijbeenspier worden geïnjecteerd. Bij vaccinatie met het Nimenrix vaccin bent u 10 jaar beschermd. Het is belangrijk om te controleren of vaccinatie tegen meningokokken verplicht of aangeraden is voor uw reisbestemming en om tijdig een afspraak te maken voor vaccinatie.

Vaccineren tegen meningokokken is verplicht gesteld voor bedevaartgangers die naar Saudi-Arabïe gaan voor de Hadj of de Umrah. Hierbij moeten reizigers minimaal tien dagen voor aankomst in het land gevaccineerd zijn tegen meningokokken. Het land hanteert een beschermingsduur van vijf jaar voor het vaccin. De beschermende antistoffen worden gemiddeld één maand na vaccinatie aangemaakt. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u tijdig wordt gevaccineerd, zodat u bij aankomst op uw reisbestemming maximaal beschermd bent.

Kosten en vergoedingen

Voor de actuele kosten van de eenmalige meningokokken (meningitis) vaccinatie kunt u een kijkje nemen op de tarievenpagina. Let op! Deze bedragen zijn exclusief (telefonische) consultkosten. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan (een deel van) de vaccinatie vergoed worden. Kijk op onze vergoedingenpagina voor eventuele vergoeding via uw verzekering.

Maak direct een afspraak!

Wilt u een afspraak maken voor vaccinatie tegen meningokokken (meningitis)? Dat kan gemakkelijk bij een Vaccinatiepunt locatie bij u in de buurt! Plan nu uw afspraak in en ga veilig op reis. Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u ook contact met ons opnemen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de vaccinaties bij Vaccinatiepunt? Bekijk dan eens de veel gestelde vragen hieronder!

U kunt altijd eerst per bestemming kijken op onze website. Daarna kunt u vrijblijvend een afspraak maken. Ons team behandelt uw aanvraag; als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, komt de afspraak te vervallen.

Uiteindelijk beslist u zelf. Vaccinatiepunt kan alleen adviseren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor uw reis of welke vaccinaties worden aanbevolen.

Dat kan zeker. Bijna alle vaccinaties kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Bij levend verzwakte vaccins wordt echter afgeraden ze tegelijkertijd te nemen, omdat dit de beschermingsduur van een vaccin aanzienlijk kan verkorten. Het wordt dan aanbevolen om minstens vier weken tussen de twee vaccins te laten, zodat beide hun volledige beschermingsduur behouden.

Sommige vaccinaties vereisen meerdere doses met tussenpozen van enkele weken of maanden, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van uw vaccinaties. Dit geeft uw immuunsysteem ook de tijd om een adequate bescherming op te bouwen. De timing is afhankelijk van de aard en duur van uw reis. Als richtlijn geldt: voor eenvoudige reizen 4 - 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige of risicovolle reizen ruim een half jaar van tevoren.

Deze vraag zal tijdens het consult beantwoord worden door de verpleegkundige. U doet er goed aan om vroegtijdig aan uw behandelend arts/specialist te vragen of er van zijn/haar kant geen bezwaar bestaat tegen de door u geplande reis.

nl_NL