Bescherm jezelf tegen HPV!

Nieuw bij Vaccinatiepunt: het HPV vaccin!

In de afgelopen jaren is het HPV-vaccin steeds bekender geworden als een essentieel middel in de strijd tegen baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker veroorzaakt door het Humaan Papillomavirus (HPV). Tegenwoordig kun je dit vaccin óók eenvoudig halen bij Vaccinatiepunt. In deze blog bespreken we wat het HPV-vaccin precies is, waarom het zo belangrijk is, en hoe je je kunt laten vaccineren.

Wat is HPV?

Humaan Papillomavirus (HPV) is een zeer besmettelijk virus dat voornamelijk via seksueel contact wordt overgedragen. Er zijn meer dan 100 verschillende typen van het virus, waarvan sommige kankerverwekkend zijn. Deze typen kunnen leiden tot baarmoederhalskanker, evenals andere vormen van kanker zoals anale kanker, peniskanker en keel- en mondkanker.

Wat is het HPV-vaccin?

Het HPV-vaccin is een inenting die beschermt tegen de meest voorkomende en risicovolle typen van het HPV-virus. Er zijn verschillende soorten HPV-vaccins beschikbaar, waaronder Gardasil en Cervarix. Deze vaccins beschermen voornamelijk tegen de HPV-typen 16 en 18, die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Sommige vaccins, zoals Gardasil 9, bieden ook bescherming tegen andere typen die genitale wratten en andere vormen van kanker kunnen veroorzaken.

Waarom is het HPV-vaccin belangrijk?

  1. Preventie van Kanker: Het HPV-vaccin biedt een hoge mate van bescherming tegen de typen HPV die de meeste vormen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Dit kan het risico op het ontwikkelen van deze ernstige ziekte aanzienlijk verminderen.
  2. Breed Beschermingsspectrum: Naast baarmoederhalskanker beschermt het vaccin ook tegen andere soorten kanker die door HPV worden veroorzaakt, zoals anale en genitale kanker, evenals sommige hoofd- en nekkankers.
  3. Vroege Vaccinatie, Effectieve Preventie: Het vaccin is het meest effectief wanneer het wordt toegediend vóórdat iemand seksueel actief wordt, meestal rond de leeftijd van 12 tot 13 jaar. Echter, ook voor oudere adolescenten en volwassenen kan het vaccin nog steeds waardevolle bescherming bieden.

Hoe kun je het HPV-vaccin krijgen?

Mensen die voor 1996 zijn geboren zijn hoogstwaarschijnlijk al gevaccineerd tegen HPV via het Rijksvaccinatieprogramma. Echter zijn er veel mensen die buiten het rijksvaccinatieprogramma vallen en wel graag beschermd willen worden tegen de ziekte. Bij Vaccinatiepunt kun je eenvoudig een afspraak maken voor het vaccineren tegen het humaan papillomavirus (HPV). Maak vandaag nog een afspraak bij een Vaccinatiepunt locatie bij jou in de buurt en bescherm jezelf tegen HPV! 

Klik hier voor meer informatie over HPV en het maken van jouw afspraak!

nl_NL