FSME Vaccinatie

Op deze pagina leest u alles over de ziekte FSME (Früh Sommer Meningo Encephalitis) en het vaccineren hiertegen bij Vaccinatiepunt. Reist u naar een regio waar u risico loopt op besmetting? Plan dan tijdig uw afspraak in bij één van onze locaties en ga veilig op reis.

Wat is FSME?

FSME is een virusinfectie van de hersenen die wordt verspreid door teken. Teken zijn vrijwel overal ter wereld te vinden, maar ze zijn lang niet allemaal geïnfecteerd met het FSME-virus. Ze leven voornamelijk in natuurgebieden en houden zich schuil in hoge grashalmen of laag struikgewas. Zodra een mens of dier voorbij komt, bijten ze zich vast in diens huid. Teken kunnen verschillende virussen overdragen, waaronder het FSME-virus. Mensen raken besmet door de beet van een geïnfecteerde teek.

De meeste besmettingen met FSME gebeuren in de zomer of vroege herfst, wanneer teken het meest talrijk zijn. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruiken van insectenwerende middelen, om tekenbeten te voorkomen.

Waar komt het voor?

In Centraal- en Oost-Europese landen, de Balkan, Finland, Zweden, Denemarken, oostelijk Frankrijk, Oostenrijk en zuidelijk Duitsland komen met FSME besmette teken voor. In Nederland komt het virus niet voor.

Symptomen en risico's

In de meeste gevallen verloopt FSME zonder ernstige verschijnselen, echter kunnen besmette personen wel griepachtige symptomen ervaren, zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn en misselijkheid. Bij één op de drie besmette personen breidt de infectie zich uit naar het centrale zenuwstelsel en kan het leiden tot ernstige symptomen zoals hoge koorts, hevige hoofdpijn, nekstijfheid, braken en in uitzonderlijke gevallen zelfs tot tremoren of verlamming.

Omdat er geen specifieke antivirale behandeling is voor FSME, is vaccinatie de meest effectieve manier om FSME te voorkomen. Ook is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van beschermende kleding en het gebruiken van insectenwerende middelen, om tekenbeten te voorkomen.

De tijd tussen het besmet raken en ziek worden is ongeveer 7  tot 14 dagen.

Vaccinatiereeks

Drie doses met een interval van 1 en 6-12 maanden

Beschermingsduur

Minstens 3 jaar

Risicogebieden

Centraal- en Oost-Europa

Vaccineren tegen buiktyfus

Bij Vaccinatiepunt kunt u terecht voor het vaccineren tegen FSME. De FSME vaccinatie bestaat uit een reeks van 3 doses, verspreid over een periode van 0, 1 en 6 tot 12 maanden. Na volledige vaccinatie bent u minstens drie jaar beschermd tegen FSME.

Vaccinatie tegen FSME is nooit verplicht, maar wordt wel aanbevolen in gebieden met een hoog risico.

Kosten en vergoedingen

Voor de actuele kosten van de FSME vaccinatie kunt u een kijkje nemen op de tarievenpagina. Let op! Deze bedragen zijn exclusief (telefonische) consultkosten. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan (een deel van) de vaccinatie vergoed worden. Kijk op onze vergoedingenpagina voor eventuele vergoeding via uw verzekering.

Maak direct een afspraak!

Wilt u een afspraak maken voor vaccinatie tegen FSME? Dat kan gemakkelijk bij een Vaccinatiepunt locatie bij u in de buurt! Plan nu uw afspraak in en ga veilig op reis. Voor meer informatie of een adviesgesprek kunt u ook contact met ons opnemen.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen over de vaccinaties bij Vaccinatiepunt? Bekijk dan eens de veel gestelde vragen hieronder!

U kunt altijd eerst per bestemming kijken op onze website. Daarna kunt u vrijblijvend een afspraak maken. Ons team behandelt uw aanvraag; als blijkt dat u geen vaccinaties nodig heeft, komt de afspraak te vervallen.

Uiteindelijk beslist u zelf. Vaccinatiepunt kan alleen adviseren welke vaccinaties noodzakelijk zijn voor uw reis of welke vaccinaties worden aanbevolen.

Dat kan zeker. Bijna alle vaccinaties kunnen tegelijkertijd worden gegeven. Bij levend verzwakte vaccins wordt echter afgeraden ze tegelijkertijd te nemen, omdat dit de beschermingsduur van een vaccin aanzienlijk kan verkorten. Het wordt dan aanbevolen om minstens vier weken tussen de twee vaccins te laten, zodat beide hun volledige beschermingsduur behouden.

Sommige vaccinaties vereisen meerdere doses met tussenpozen van enkele weken of maanden, dus het is raadzaam om zo vroeg mogelijk te beginnen met het regelen van uw vaccinaties. Dit geeft uw immuunsysteem ook de tijd om een adequate bescherming op te bouwen. De timing is afhankelijk van de aard en duur van uw reis. Als richtlijn geldt: voor eenvoudige reizen 4 - 8 weken voor vertrek een afspraak maken voor het eerste consult, en bij langdurige of risicovolle reizen ruim een half jaar van tevoren.

Deze vraag zal tijdens het consult beantwoord worden door de verpleegkundige. U doet er goed aan om vroegtijdig aan uw behandelend arts/specialist te vragen of er van zijn/haar kant geen bezwaar bestaat tegen de door u geplande reis.

nl_NL